ciasto czekoladowe
Składniki
80 g masła lub oleju
200 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%) ewentualnie gorzkiej
150 ml mleka
2 jajka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
250 g malin
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować metalową tortownicę o średnicy 24 cm. Na dnie położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz.
Do rondelka włożyć masło lub wlać olej, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając.
Odstawić z ognia, dodać mleko oraz jajka, wymieszać na jednolitą masę - najlepiej trzepaczką rózgową.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Przelać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników (tzn. aż surowa mąka nie będzie już widoczna).
Dodać około 2/3 ilości malin i ponownie delikatnie przemieszać.
Wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć resztę malin i powciskać je trochę w ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut (do suchego patyczka).
Dodaj komentarz